Golden Bridge
Home
Golden Bridge

Location |      Ba Na Hills, Da Nang, Vietnam 
Client |          Sun Group
Length |        150 m
Concept Design 

 Vu Viet Anh – Design Principal
 Nguyen Quang Huu Tuan – Design Manager of Golden Bridge
 Tran Quang Hung – Designer of Golden Bridge 

Planting and Technical Design  

 Pham Thi Ai Thuy – Project Manager
 Phan Thi Thanh Hien – Designer Manager of Avatar Garden
 Khong Minh Trang – Landscape Design Manager

Design |          2016-2017
Construction | 2017-2018

Vị trí | Location

Khu du lịch Bà Nà từ lâu đã trở thành một trong những điểm du lịch nổi tiếng nhất Việt Nam với những công trình ấn tượng giữa quang cảnh thiên nhiên kỳ vỹ. Việc xây dựng Cầu Vàng trên một vách núi hùng vỹ nằm trong dự án mở rộng Vườn Thiên Thai.

Ba Na Hills Resort Da Nang has long been known as one of the most famous tourist attractions in Vietnam as the stunning property is set among some of the most charming scenery of nature. The Golden Bridge is located on an impressive cliff in the resort. Its construction is as part of the continuing expansion project of the Avatar Garden.

Chức năng | Function

Cầu Vàng là một phần quan trọng của tuyến đường mới nâng cấp giữa nhà ga cáp treo và Vườn Thiên Thai. Trước khi Cầu Vàng được xây dựng, việc đi lại giữa hai đầu cầu gặp khó khăn do chêch lệch cao độ lớn. Do đó, một cây cầu kết nối để đi lại thuận tiện hơn là điều vô cùng cần thiết.

The Golden Bridge is an important part of the newly upgraded route from the cable car station to the gardens. Before the construction, moving between the two destinations demanded shifting due to considerable height difference between two spots. Accordingly, a demand for a connector for better circulation is essential.

Ý tưởng | Concept

Ý tưởng thiết kế Cầu Vàng không đơn thuần chỉ là hình dáng cây cầu mà còn là câu chuyện gắn với nó. Là một phần mở rộng của Vườn Thiên Thai, Cầu Vàng thể hiện chủ đề thiết kế hiện tại tập trung vào những câu chuyện thần thoại cũng như về con người và thiên nhiên. Ý tưởng chính hướng tới “ những vị thần” vượt trên con người tự nhiên. “Những vị thần” thường được miêu tả như những thế lực siêu nhiên trong hình dáng con người với tỷ lệ vượt trội. Vì thế, những bộ phận cơ thể người với tỷ lệ phóng to như đôi bàn tay khổng lồ trên Cầu Vàng được đưa vào các thiết kế nhằm thu hút du khách. Hình ảnh ấn tượng của đôi bàn tay khổng lồ ôm lấy cây cầu trông như đang kéo cầu ra từ trong đất như một món quà từ thiên nhiên. Ngoài ra thời tiết sương mù trên núi cao cũng tăng thêm vẻ huyền ảo cho cây cầu.

The concept of the bridge was not only arising from its shape but from its story as well. As an expanded part of the Avatar Garden, the bridge continues to exhibit its existing theme that focuses on the myth of Gods, human and nature. For the general concept of a being superior to humans, “gods” are usually illustrated as supernatural large-scale human-like beings. For that reason, extensive body parts, a huge pair of hands in this case, were handled in such design since unusual elements commonly spark attention and curiosity from visitors as well as astonishing them. The remarkable appearance of two huge grips looks like they drew the bridge out from the ground and adore it as it were a gift from nature. In addition, local mountainous foggy and hazy weather helps promote the design aesthetics as well.


Hình ảnh thiết kế / Concept rendering


 Hình ảnh thiết kế / Concept rendering


 Hình ảnh thiết kế / Concept rendering


 Hình ảnh thiết kế / Concept rendering

Hình dáng | Shape

Cầu Vàng được thiết kế như một dải lụa vàng được nâng bởi đôi bàn tay khổng lồ.
Phướng án thiết kế ban đầu do công ty TALA đề xuất là xây cầu đi bộ trên cao giữa hai đầu vách núi. Tuy nhiên do trở ngại về cao độ nên TALA lựa chọn xây cầu theo một hình dáng đặc biệt. Bản thiết kế một cây cầu vòng cung mới hài hòa với khung cảnh xung quanh và có thể tích hợp cả những yếu tố nhân tạo và tự nhiên. Kết quả cuối cùng là một cây cầu đi bộ ngoạn mục với chiều dài 150m trông như được kéo khỏi vách núi tạo nên một lối đi giữa trời đất.

The Golden Bridge is patterned as a precious gold bullion which is dragged out and treasured by a giant pair of hands between heaven and earth.
The initial solution proposed by TALA was to build an elevated walkway between the two destinations; however, following a great issue of land slope, TALA chose to pursue a distinctive track. Subsequently, the new design of the arched bridge is in harmony with its surroundings so that both artificial and natural elements could be integrated into the planning. The outcome is a spectacular 150-metre-long pedestrian bridge that looks like it is stretched out mid-air under the strain of colossal hands.

Điều quan trọng nhất khi triển khai thiết kế là làm sao để xây cầu mà không gây tổn hại và ảnh hưởng tới vách núi bên dưới. Mặc dù với kết cấu phức tạp nhưng với việc sử dụng phần mềm chuyên dụng và kinh nghiệm của đội ngũ thiết kế về kỹ thuật lắp ráp nên có thể hạn chế được việc xây dựng tại chỗ và đảm bảo thẩm mỹ của cây cầu.Những cột trụ của Cầu Vàng có khung ngoài được sơn màu hài hòa với khu rừng càng tăng thêm cảm giác bước đi ngoài không trung. Đôi bàn tay được đỡ bằng khung lưới thép và sợi thủy tinh với kết cấu như bàn tay người và được sơn phết theo chủ đề thiết kế. Vị trí mỗi ngón tay được thiết kế và sửa lại nhiều lần để có được hình dáng đẹp nhất.

Cầu Vàng sẽ có ý nghĩa quan trọng trong tương lai vì nó làm tăng giá trị không gian quanh ngọn núi. Cầu sẽ là điểm đến mới cho du khách, đem lại một không gian tuyệt vời để ngắm nhìn quang cảnh thành phố Đà Nẵng cũng như dãy Trường Sơn vào những ngày trời quang mây.

The key to the design development was how the structure was to be inserted into a sensitive site, without major damage and disruption to the cliff below. Despite the structural complexity, extensive use of parametric software and the team’s understanding of fabrication techniques enabled the application of branching columns that helps reduce the quantity of columns and enhance the project outlook. Columns used for the Golden Bridge had theirs frame painted in appropriate shades to blend in with the forest and give off the impression of a hovering structure. The two hands are supported by skeleton frames following anatomical structure, swathed in wire and fiberglass mesh, then covered and decorated with theming techniques.  Additionally, the position of each finger has been reconsidered and remodelled for several times in order to attain the best shape.

The 5-metre-wide bridge signals to the future of the area, with a design that adds value to its surrounding, fostering the existing scenery on the mountainside. The bridge generates a destination for walkers and an exceptional observation deck where visitors can feast their eyes on Da Nang city and Truong Son Mountains on sunny days.


 

Vật liệu | Material

Ngoài chức năng là cầu đi bộ, Cầu Vàng còn là một điểm nhấn trên không gian núi rừng Bà Nà. Đó là một nơi để khách tham quan có thể dạo bước trên không với những bông hoa Nữ hoàng xanh chạy dọc lối đi tăng thêm vẻ thu hút của không gian.

Sự tương quan giữa vật liệu và thiên nhiên đem lại cảm giác nhẹ nhàng, thanh thoát.Tay vịn inox màu vàng kim, sàn cầu bằng gỗ và trụ cầu màu xanh tự nhiên như màu cây tạo nên sự tương phản về màu sắc cho công trình. Ngoài ra, màu sắc và vật liệu sử dụng cho hai bàn tay được lựa chọn cẩn thận để tạo cảm giác chân thật của tàn tích cổ xưa từ mặt đất. Đôi tay đồ sộ được hoàn thiện thêm màu rêu và những đường nứt để tạo dấu ấn thời gian.

Over and above its function as a crossing, the overpass serves as a visual landmark and a place to contemplate the landscape since pedestrians make their way through a mountainside. The path is lined with purple Salvia farinacea for a glamorous appearance that complements the iconography of existing spatial elements. The horizontal alignment of Golden Bridge defines a sense of lightness and elegance as our aim was to provide a graceful curve above that also blends with the landscape. As such, special attention had to be made to the landscape treatment.

The bridge establishes a relationship with the delicate surroundings by absorbing its contextual palette of colours and materials. The selected golden stainless steel handrails, the timber deck and the green bridge columns in the form of trees, altogether, give rise to a colour contrast. Furthermore, all the colours and materials used for the two hands were carefully selected to create a lifelike appearance of an aged ruin from the ground. The two giant hands were deliberately embellished with cracks and moss finishing.



Trong tương lai, Cầu Vàng sẽ là công trình nổi bật ở Khu du lịch Bà Nà. Hình ảnh đặc trưng của Cầu Vàng được kỳ vọng sẽ thu hút du khách mạnh mẽ không chỉ ở Đà Nẵng mà trên cả khắp đất nước.

In the long run, the Golden Bridge functions as a highlight feature for Ba Na Hills Resort. Its symbolic image is believed to serve as a great tourism attraction not only in Da Nang city but in the whole country as well.